11 Ocak 2023

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Üstün tekstil sektörünün güncel durumu ile ilgili YENİGÜN Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Üstün tekstil sektörünün güncel durumu ile ilgili YENİGÜN Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

YENİGÜN GAZETESİ / Alper TEMİZ

Geçtiğimiz yıl 30 bin kişinin işsiz kaldığı tekstil sektöründe istihdam krizi kapıda. Sektörde bu yıl 200 bin kişinin işsiz kalacağı öngörülüyor.

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden tekstilde geçen yıl başlayan deprem artarak devam ediyor.   Geçen yıl Kasım ayına kadar 18 bin, Kasım'dan yılbaşına kadar ise 12 bin olmak üzere toplam 30 bin kişinin işsiz kaldığı sektörde bu yıl 200 bin kişinin işsiz kalması bekleniyor. Öte yandan, global çapta büyük üretici konumunda olan Türkiye'nin, artan maliyetler nedeniyle üretimde de kayıplar yaşayacağı düşünülüyor. Tekstil sektöründe 2022'nin son çeyreğinde başlayan daralmanın önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini ve bunun büyük istihdam kayıplarına yol açacağını söyleyen TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Üstün, “Gerek Rusya-Ukrayna savaşının etkileri, gerekse ülkemizde 2022 yılında artış gösteren enerji ve işçilik maliyetleri dolayısıyla, ihracatta hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe fiyat tutturamama sıkıntısı çok belirgin bir şekilde hissediliyor. Seçim tarihinin de henüz açıklanmamış olması da üreticilerimizin önünü görememesine yol açıyor. Önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelmesi beklenen EYT yasası ile de, sektörün donanımlı personelinde bir azalma yaşanacak. Bunun yanında istihdam açısından sektörde yaklaşık 180 bin ila 200 bin kişinin işsiz kalacağını düşünüyorum” dedi. Üstün, içinde bulunduğumuz enflasyonist ortamda dar gelirlinin alım gücünün düşmesiyle birlikte iç pazarda da ciddi bir talep düşüşü olacağını, buna istinaden perakende sektöründe oluşacak stokların yeni üretimlerin önünü tıkayacağını ifade etti. Alper TEMİZ/YENİGÜN 

Haberin devamı için: https://www.kisa.link/QpGx

Odadan Haberler