01 Nisan 2020

TMMOB TEKSTİL MÜHENDİSLERİ ODASI BASIN AÇIKLAMASI

Kamuoyuna Duyurumuzdur;

Tek Kullanımlık Cerrahi Maske İmalatı İnsan Sağlığını Tehdit Etmeye Başladı

• Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Corona Virüs tehdidi artarak devam etmektedir.
  • Koruyucu malzeme olarak kullanılan maskelere talep artışı söz konusudur.

Yüz maskeleri, öncelikle sağlık çalışanları, evde veya bir sağlık kuruluşunda bakım hizmetinde çalışanlar, koruma veya temizlik amaçlı kullananlar için bir koruyucu malzeme iken bugün tüm halkımızın, gerekli durumlarda kullanması zorunlu olduğu bir ihtiyaç haline gelmiştir.

Cerrahi tipi maskeler, eczaneden satın alınabilen, EN 149+A1’ e göre üretilen, CE onaylı, hasta veya cerrahın kullanabileceği “damlacık” yolu ile bulaşabilen hastalıklara karşı ağız ve burundan koruma sağlayan tek kullanımlık 2 veya 3 katlı tıbbi malzemedir. Bulaşıcı bir hasta tarafından kullanılırsa, hastanın çevresini kirletmesini önler. Bu maskelerin 3 ila 8 saatten fazla giyilmemesi, ıslandığı durumlarda değiştirilmesi tavsiye edilir. Dünya sağlık örgütü toplum içinde dolaşmalarda bu maskenin kullanımı önermektedir.

Toz maskeleri diye bilinen maskeler ise “Solunum Sistemi Koruyucu Cihazlar” statüsündedir. Bu tip maskeler Avrupa Standartları EN 149+A1’e göre sınıflanır. FFP (Filtering Face Piece) olarak sınıflanıp, ifade edilen bu maskeler filtreleme gücüne göre ayrılır. Bu maskeler 0,6 mikrona kadar olan parçacıkların; FFP1 tipinde en az %80’ini, FFP2’de en az %94’ünü ve FFP3’te en az %99’unu filtrelemektedir (Ayrıca ABD İş Sağlığı ve Güvenliği Ulusal Enstitüsü Standartları da kullanılabilmektedir ve bunlar N95, N99 ve N100 olarak ifade edilir). Özellikle sağlık personelleri için hasta muayenesi sırasında asgari FFP3 veya N95 sınıfında maskelerin kullanılması önerilmektedir.

Maskenin kullanıldığı ortamın risk yoğunluğu, nem durumu, çalışılan ortamın kapalı ya da açık oluşu, çalışma süresi gibi, nedenlerden dolayı nefes alıp verme direnci arttığı hissedildiği an yenisiyle değiştirilmelidir.

Bir maske imalatı için, uygun standarttaki kumaşların, CE sertifikası bulunan firmalarda, uygun makine ve ekipman ile üretilmesi, paketlenmesi ve bitmiş ürün olarak gerekli standartları karşılaması son derece önemlidir.

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası olarak, sağlık personelinin ve halkımızın sağlığını tehdit edebilecek koşullarda ve uygun olmayan malzeme ve ekipman kullanılarak yapılan her türlü üretime karşı olduğumuzu bildiriyoruz.

Onaylı üretilmiş ürünlerin kullanımının sağlanması ve piyasada şu an mevcut standartlara uymayan her nev’i kumaştan mamul maske vb. koruyucu malzemenin ticaretinin takip edilerek durdurulmasını ve acil önlem alınması için çağrıda bulunuyoruz.

TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu

Basın Açıklamaları